Welkom in Valkenburg!

Het kleine stadje Valkenburg wordt al sinds de Romeinse tijd bewoond en kent daarmee een rijke geschiedenis. De ligging van Valkenburg tussen Maastricht en Aken zorgde ervoor dat Valkenburg  een strategische plaats was tijdens oorlogen. De geschiedenis van het stadje wordt dan ook gekenmerkt door verschillende belegeringen en veroveringen. De kasteelruïnes en grotten maken deze historie duidelijk zichtbaar en zijn dan ook niet te missen tijdens een overnachting in Valkenburg. Deze strategische ligging had later een heel ander effect: het mergelstadje groeide uit tot een grote toeristische trekpleister. 

Bezienswaardigheden

Er is dan ook genoeg te doen in Valkenburg. Bezoek een van de tweehonderd Rijksmonumenten die de plaats kent en ontdek zo bijzondere bouwwerken, kunsten en de grotten. Voor meer actie kun je een bezoekje brengen aan de Mergelgrotten, bijvoorbeeld op een mountainbike. Even uitrusten? Neem plaats op een van de gezellige terrasjes. Bovenop de Cauberg ligt het Kuurpark, waar je kunt relaxen in Thermae 2000 of een gokje kunt wagen in het Holland Casino. Vanaf half november wordt Valkenburg omgetoverd tot het wereldberoemde Kerststad Valkenburg. De feestdagen worden gevuld met parades, de kerstmarkt en andere gezellige activiteiten. Overnachten in Valkenburg krijgt daardoor een extra beleving tijdens de feestdagen.

Bekijk op kaart

Ontdek de prachtige natuur

Onmiskenbaar aan het Zuid-Limburgse heuvelland is uiteraard de prachtige natuur. Vanuit elke stad of dorp ben je op loopafstand van een van de mooie stukken bos, akkers of heuvels die Zuid-Limburg kent. Valkenburg wordt omringd door verschillende bossen en natuurgebieden, zoals de Cauberg en het Ravensbosch. De kabbelende Geul met allerlei ontspringende beekjes, het daardoor gevormde Geuldal en de hellingen kenmerken het natuurgebied rondom Valkenburg. Hier en daar zie je mergel of vuursteen aan de oppervlakte komen. Mogelijkheden tot wandelen en fietsen zijn oneindig – je zult elke keer weer iets nieuws ontdekken. Een stevige klim tijdens een wandeling of fietstocht wordt altijd beloond met de mooiste uitzichten. 

Bekijk op kaart

Grote steden goed bereikbaar

Even iets anders dan Valkenburg en zijn omgeving? Een dagje weg hoeft niet ver weg te zijn in Zuid-Limburg. Zowel Maastricht als Heerlen zijn dicht bij Valkenburg en goed bereikbaar per fiets, openbaar vervoer of auto. Ga je voor Heerlen, een stad in opbloei die bekend staat om verschillende urban muurschilderingen en activiteiten? Of kies je voor Maastricht, een gevestigde naam, waar het altijd ouderwets gezellig en bourgondisch genieten is? In beide steden kun je lekker eten, shoppen en een stadswandeling maken. Iets meer tijd? Nét over de grens vind je het Duitse Aken, een industriële stad met een lange geschiedenis, en het Belgische Luik, met zijn beroemde antiekmarkten.

Bekijk op kaart

Boek nu het Mergelhuisje of het Vakwerkloft en ervaar zelf deze bezienswaardigheden.

Lekker eten en drinken in Valkenburg?

Onze tip